Leer in Limburg

 

Van het land van kangoeroes en Aboriginals naar het land van chocolade en bier: 30 jaar geleden maakte Andrew de grote oversteek van Australië naar België. Hij richtte mee een internationaal bedrijf op in Hasselt en stichtte een gezin. Maar toen het bedrijf enkele jaren geleden verkocht werd, besloot Andrew in België te blijven en een andere koers te varen.

“Ik was amper 22 jaar toen ik van Australië naar België kwam. Na mijn studies economie kreeg ik de kans om in Hasselt een internationaal bedrijf mee op te richten.” Samen met enkele andere Australiërs en Japanners stond Andrew mee aan de wieg van een internationale onderneming. De firma groeide uit tot een succes en enkele jaren later werd Andrew verantwoordelijke voor een kleine groep Europese bedrijven.

Toen het bedrijf enkele jaren geleden werd verkocht, besliste Andrew, ondertussen getrouwd en vader van twee zonen, om niet terug te keren naar Australië. “Waar ik in het begin van mijn carrière in België nog dacht dat ik na een tijdje wel zou terugkeren naar Australië, wilde ik nu toch graag in België blijven.”

Pintjes bestellen in het Nederlands

In het bedrijf waar Andrew jaren had gewerkt was de voertaal Engels. “Ik sprak ook wel Nederlands: zo kon in met mijn schoonfamilie communiceren in het Nederlands en kon ik uiteraard ook mijn eigen pintje bestellen op café. Maar toen ik plots op zoek moest naar een nieuwe job met Nederlands als voertaal, stootte ik toch op wat problemen. Ik moest mijn kennis van het Nederlands aantonen en mijn diploma’s laten erkennen. Ik had ondertussen ook beslist dat ik voor de klas wou staan. Maar zeker in het onderwijs zijn de eisen op vlak van taal uiteraard zeer streng.”

Op weg naar de taaltest

Om te bewijzen dat hij het Nederlands voldoende onder de knie had om te kunnen starten aan zijn opleiding, besliste Andrew een CNaVT-examen (Certificaat Nederlands als Vreemde Taal) af te leggen. Om zich op dit examen voor te bereiden schreef hij zich in voor de cursus Op weg naar de taaltest bij PCVO Moderne Talen.

“Ik ben heel tevreden dat ik mij heb ingeschreven voor deze lessenreeks: met de feedback van onze lesgever Natalie kon ik meteen aan de slag. Zij wees me op fouten – bijvoorbeeld tegen zinsconstructies – die ik waarschijnlijk altijd al maakte, waardoor ik er nu meer aandacht aan kan besteden. Bovendien gaf ze ons ook veel goede tips over het examen zelf.”

Masteropleiding aan de UHasselt

In afwachting van de resultaten van het taalexamen en van de start van het academiejaar besloot Andrew zich in te schrijven voor de cursus Nederlands voor hoger onderwijs bij PCVO Moderne Talen.

“En toen is alles zeer snel verlopen: ik kreeg mijn resultaat terug van het CNaVT-examen en had een C2-niveau behaald – hoger dus dan het B2-niveau dat ik voor ogen had. Met mijn C2-niveau mocht ik starten aan de Educatieve master Economie aan de UHasselt, waar ik meteen aan ben begonnen.”

Andrew gaat volop voor zijn droom om ooit voor de klas te kunnen staan. “De studies zijn niet gemakkelijk. Nederlands schrijven blijft een grote uitdaging, vooral in een formele en universitaire context. Maar ik heb vandaag nog steeds veel aan de tips van Natalie en Karen, mijn lesgevers bij PCVO Moderne Talen.

Wil jij je net als Andrew goed voorbereiden op een taaltest Nederlands? 

> Schrijf je dan nu in voor onze voorjaarsreeks ‘op weg naar de taaltest’