Drie jaar geleden kwam Yesha naar België en sprak ze nog geen woord Nederlands. Vandaag interviewen we haar en beantwoordt ze vlot alle vragen in het Nederlands. “Dat heb ik allemaal te danken aan de leerkrachten van het PCVO Moderne Talen, die zo geduldig en behulpzaam waren tijdens mijn hele traject.”
Bucketlist: Nederlands leren
In 2019 volgde Yesha haar hart en verhuisde ze van de Filippijnen naar België, waar haar man woont. “Ik sprak op dat moment geen Nederlands, maar Nederlands leren stond wel als eerste op mijn bucketlist: ik wilde de taal leren om goed te kunnen inburgeren.”
Yesha schreef zich in voor de startmodule Nederlands 1.1 aan een CVO (centrum voor volwassenenonderwijs) bij haar in de buurt. “Maar voor mij persoonlijk gingen de lessen er wat te traag. Ik wilde alle modules zo snel mogelijk afleggen en zo kwam ik terecht bij PCVO Moderne Talen. Daar rondde ik al na anderhalf jaar de hoogste module af.”
Rechtenstudie in Hasselt
Naast het standaardtraject Nederlands nam Yesha deel aan nog extra modules, zoals de module ‘Nederlands voor het hoger onderwijs’. “Ik was in mijn thuisland al gestart met rechtenstudies en wilde deze in België graag hervatten. In de module ‘Nederlands voor het hoger onderwijs’ leerden we wetenschappelijk schrijven, complexe zinnen maken en aantekeningen maken in hoorcolleges: allemaal zaken die ik nu in de praktijk toepas want in september vorig jaar startte ik met de studie rechten aan de UHasselt.”
Oefenen, oefenen, oefenen
Yesha heeft maar één boodschap voor alle anderstalige nieuwkomers: “Oefen veel. Wees niet bang om fouten te maken. Een taal is een vaardigheid en net zoals je beter wordt in dansen, zingen,… als je veel oefent, geldt dat ook voor Nederlands. Daarom oefende ik zoveel als ik kon: thuis maakte ik oefeningen via het online leerplatform en ik nam ook elke week deel aan de spreektafels. Zo zette ik alle geleerde theorie meteen om in de praktijk. Bovendien moedigde mijn man me ook steeds aan: voor elk woord dat ik niet in het Nederlands zei, moest ik 50 eurocent in een potje doen (lacht).”
Emotioneel moment
Gedurende Yesha’s traject brak de coronacris uit en volgde Yesha een tijdlang online lessen. “In één van de laatste modules die ik volgde moesten we een belangrijke gebeurtenis uit ons leven presenteren in de online les. Ik koos voor het moment dat ik op mijn Belgische identiteitskaart een ‘V’ zag staan bij geslacht. Ik ben transgender en deze ene letter op mijn identiteitskaart is voor mij een wereld van verschil. Voor veel anderstalige nieuwkomers is een identiteitskaart hun vergunning om hier te mogen blijven, voor mij is het mijn vergunning om te mogen zijn wie ik ben. Toen ik dat vertelde in de les, was het mooi om te zien hoe mijn medecursisten dat aanvaardden en mij online hartjes stuurden".
Ook een traject Nederlands afleggen op jouw tempo? Schrijf je in of contacteer ons. Wij werken samen met jou een traject op jouw maat uit.
Wil je binnenkort starten met een studie in het hoger onderwijs? Volg dan onze module ‘Nederlands voor het hoger onderwijs’, waarin we jou klaarstomen voor lessen aan een hogeschool of universiteit.