Leer in Limburg

40 jaar lang stond Yoke Vandebriel (58) aan de toog in café In De Kleine Hal in Hasselt. Eind februari besloot Yoke om het café over te laten aan een jongere generatie. Op de planning? Meer tijd voor familie en vrienden én voor haar grote passie: Portugal.

 Yoke website 1

Vier jaar geleden begon Yoke met een taalcursus Portugees aan het PCVO Moderne Talen. “Ik had een bouwgrond gekocht aan de Zilverkust in Portugal. En sinds 3 jaar staat er op die bouwgrond ook een vakantiehuis. Dat huis wordt momenteel verhuurd. Maar zodra ik met pensioen ben, wil ik graag samen met mijn man elk jaar 6 maanden gaan doorbrengen in Portugal.”

Afscheid van een tijdperk

Na 40 jaar stopte Yoke eind februari als uitbaatster van café In De Kleine Hal. Ze heeft haar job altijd graag gedaan, elk pintje met liefde getapt, maar na 40 jaar achter de toog begint de job lichamelijk zijn tol te eisen. “Ik stap elke dag – inclusief alle weekends – bijna een halve marathon in mijn café, met volle plateaus. Ik sta elke dag om 6u op om mijn café klaar te maken en sluit vaak laat af. Het is hoog tijd voor wat meer quality time met mijn familie en vrienden.”

Al joggend Portugees leren

Toen Yoke enkele jaren geleden de plannen maakte om 6 maanden per jaar in Portugal te gaan wonen, schreef ze zich meteen in voor een opleiding Portugees. “De Portugese taal is zeker geen gemakkelijke taal: ze hebben enorm veel tijden en je moet ook steeds woorden aanpassen als ze vrouwelijk, mannelijk of meervoud zijn. Maar bij PCVO Moderne Talen leren ze je de taal stap voor stap en op een speelse manier. En de leuke medecursisten zorgden er ook voor dat ik steeds gemotiveerd naar de les ging.”

Een taal leren in combinatie met het runnen van een eigen zaak: geen eenvoudige opdracht, weet ook Yoke te vertellen. “In mijn eerste jaar schreef ik de Portugese woorden van voorwerpen op een post-it en plakte ze dan op dat voorwerp. Zo hingen er post-its van op het toilet tot aan mijn toog! In mijn latere jaren sprak ik veel Portugees in op mijn dictafoon en speelde ik het terug af als ik ging joggen. Op die manier kon ik twee van mijn favoriete vrijetijdsbestedingen combineren: sporten en Portugees leren.”

Sprong in het onbekende

Aangezien Yoke nog maar 58 jaar is, kan ze nog niet meteen met pensioen gaan. Nadat ze op 26 februari 2022 haar laatste pintje tapte, vertrok ze voor één maand naar Portugal. Om na te denken over wat ze zal doen tijdens de rest van haar professionele carrière. “Ik ga alles eens een maandje laten bezinken en – in de prachtige Portugese natuur – nadenken over wat ik graag nog zou doen. Ik laat momenteel nog alle opties open, maar ben er wel alvast van overtuigd dat ik opnieuw iets wil doen met veel mensen om me heen.”

Saudades de Portugal

“Mijn favoriete woord in het Portugees? Dat is ‘saudade’. Omdat het een woord is dat zich niet meteen laat vertalen naar het Nederlands, maar in het Portugees zoveel verschillende betekenissen heeft. Het beschrijft een soort gemis dat je kan hebben over een persoon, een land, … Een gevoel van liefde en heimwee.”

Ben jij net als Yoke geprikkeld door het Portugees?

> Neem dan een kijkje naar onze taalcursussen Portugees voor elk niveau