Leer in Limburg

5 jaar geleden kwam de Venezolaanse Mariaryeni Gutiérrez Soto voor het eerst naar België. Ze kreeg het voorstel om les te geven aan de Kim Clijsters Academy: een unieke kans die ze met beide handen greep. Deze winter nam ze een korte break van haar tenniscarrière om iets te doen wat ze al lange tijd wou doen: haar Nederlandse en Franse taal verbeteren.

Afbeelding met persoon, venster, tafel, vrouwAutomatisch gegenereerde beschrijving 

Tennisleven

Na haar studies aan Lamar University speelt Mariaryeni 10 jaar als professionele tennisspeler voor haar geboorteland Venezuela. Ze speelt enkele grote toernooien zoals de Pan-Amerikaanse en Caraïbische Spelen en de Billie Jean King Cup. “Maar toch was het voor mij niet eenvoudig om sponsors te vinden. En dus moest ik ook tennislessen geven om mijn carrière te kunnen financieren.”

Kim Clijsters Academy

In 2016 vloog Mariaryeni voor het eerst naar België: tijdens een proefperiode van één maand gaf ze les aan tennisspelers aan de Kim Clijsters Academy. “Ik was meteen verkocht: voor het eerst in mijn leven had ik het gevoel dat er nog mensen waren die mijn passie voor tennis delen.”

In 2017 verhuisde Mariaryeni definitief naar België. Ze sprak op dat moment enkel Spaans en Engels. “Ik gaf ook les aan kinderen.  Die lessen verliepen vlot, want we gebruikten tennis als universele taal. Maar op het einde van zo’n lessenreeks konden de kinderen beter Engels spreken dan ik Nederlands kon.  Daar wou ik verandering in brengen.”

Winterstop

Begin 2021 besloot Mariaryeni daarom om een winterstop in te lassen: ze stopte met lesgeven en wou zich voor 100% focussen op het leren van Nederlands en Frans. “Ik wil mezelf continu verbeteren en om mijn tennislessen te kunnen optimaliseren vond ik het nodig om de taal van de spelers te spreken. Bovendien word ik naast de taal ook ondergedompeld in de rijke cultuur van België.” 

Snelle cursus Nederlands

 Afbeelding met tekst, gebouw, persoon, grondAutomatisch gegenereerde beschrijving

“Via het Agentschap voor Inburgering kwam ik terecht bij PCVO Moderne Talen in Hasselt. Dit centrum in Hasselt was het enige centrum waar ik elke dag Nederlands kon studeren. Omdat ik graag op korte tijd heel intensief met taal wilde bezig zijn, was de keuze voor een snelle cursus snel gemaakt.”  

Twee talen in één klap

Van elke dag op het tennisplein staan naar elke dag in de les zitten, is voor Mariaryeni een compleet andere wereld. “Maar de leerkrachten maken de lessen echt boeiend: ze gebruiken verschillende methodes om iets aan te leren. Wil je meer woorden leren? Dan maken ze een extra quiz via Kahoot of Quizlet om deze te oefenen. Begrijp je de grammatica niet? Dan kan je terecht op hun online leerplatform voor extra oefeningen. Elke dag kan je ook naar de computerklas of het gratis Open Leercentrum gaan bij een leerkracht die je extra helpt met wat je moeilijk vindt.

Als Mariaryeni iets doet, dan is ze meteen ambitieus. Ze geeft ook tennislessen aan Franstalige sprekers en dus koos ze ervoor om niet alleen lessen Nederlands te volgen, maar er ineens ook Frans bij te doen. “Het is pittig, maar ik had nu beslist om een ‘break’ te nemen van het tennissen, dus wil ik mijn tijd zo nuttig mogelijk spenderen. Omdat ik momenteel zo intensief bezig ben met taal, zet ik over het algemeen ook grote stappen vooruit.”

 

Wil jij net als Mariaryeni op korte tijd Nederlands of een andere nieuwe taal leren? Of liever een rustiger traject afleggen? Schrijf je in of contacteer ons. Dan werken wij voor jou een traject op maat uit!